Kantinen

 

Der arbejdes i små hold. Ofte er der tale om, at en medarbejder og en ung samarbejder om en enkelt opgave. Der gives her den fornødne hjælp og støtte til opgaverne. 

Efterhånden som den unge opnår rutine, arbejdes der mere selvstændigt.

Hver ung har et ansvarsområde som relaterer til måltidet. 

Der laves madplaner for 14 dage ad gangen. Disse laves i samarbejde med de unge.

Alle kan fremsætte ønsker til madplanen, og disse efterkommes i den grad, det passer ind i kravene om alsidighed og ernæring.

I forhold til madplanen kan der arbejdes med temauger. Det vil sige, at der vælges et tema for ugen. Dette afspejles så i ugens måltider. Der er ikke specielle retningslinjer for temaugen. Det kan være et lands mad, der er temaet, men det kan også være en bestemt fødevare, der sættes fokus på.

Der er desuden mulighed for, at den enkelte deltager i en periode kan fungere som ”chefkok”. Vedkommende har så ansvaret for madlavningen i den pågældende periode, mens personalet i kantinen yder support efter behov.

Kantinelederen laver madplanen i samarbede med eleverne og sørger for variation i sammensætning af retterne, køber ind, og fordeler arbejdsopgaverne til personalet og øvrige deltagere i kantinen.

Der lægges vægt på, at deltagerne lærer, hvordan tingene skal smage. Det er en kompliceret proces, da smag og behag er forskellig, men der er alligevel nogle grundlæggende ting, der gælder.

Hvis man har en klar mening om, hvordan ting skal smage, kan man også lære at fremstille den.

Vi forsøger at være kreative i bestræbelserne på at fremstille mad, som er sund og ernæringsrigtigt, og som smager så godt, at den bliver spist.

Eksempel: Hvis vi legerer en suppe, cremer vi den ikke op med piskefløde og æggeblommer. Vi bruger kartoffel og giver til sidst suppen den rette smag med en sjat piskefløde. Det er jo suppe, vi serverer; ikke varm iscreme.
Frugtyoghurt laver vi selv af græsk yoghurt og hjemmelavet syltetøj, herefter justerers konsistensen med vand. På den måde opnår vi et mindre fedende produkt med en langt bedre smag.

Hygiejne
Deltagerne lærer om almindelig køkkenhygiejne og tilbydes endvidere Fødevarestyrelsens kursus med tilhørende kursusbevis. Udgiften hertil afholdes af Kantinen

Der arbejdes med en erhvervsmæssig afklaring af eleven i forhold til en eventuel uddannelse indenfor kantine, køkken og gastronomi.